Pravilo.md

Центр Реабилитации, Кинетотерапии и Массажа

Eliberare miofascială

Eliberarea miofascială este un exercițiu de eliberare a fasciei. Fascia este un țesut conjunctiv care acoperă mușchii, tendoanele, organele și fasciculele neurovasculare din corpul nostru. Întregul corp uman și părțile sale sunt interconectate, deoarece nu există o singură celulă în corp în care nu este acest țesut conjunctiv.

Fascia constă din colagen și elastină, care leagă moleculele de apă și se asigură că straturile alunecă una față de cealaltă, ceea ce înseamnă că vă permit să vă deplasați mai ușor și mai eficient.

Corpul nostru este alcătuit din mai multe straturi, de la cel mai superficial (piele) până la cel mai profund (structură osoasă). Toate aceste straturi ar trebui să alunece una față de cealaltă și una de cealaltă. Pentru a ușura înțelegerea, imaginați-vă o persoană foarte îmbrăcată călduros: atunci pielea este o haină de blană, mușchii mari sunt o jachetă, un strat și mai adânc de mușchi este o vestă, un alt strat este o cămașă, un tricou și curând. Și toate aceste straturi alunecă una față de cealaltă, asigurând o mișcare sănătoasă a omului.

De ce este necesară eliberarea miofascială?

Într-un corp ideal, fascia rămâne întotdeauna moale și elastică și își păstrează mobilitatea, dar de fapt, odată cu vârsta, sub influența traumei și a stresului, țesutul fascial își pierde elasticitatea, devine strâns și limitat în mobilitate. Când fascia este suprasolicitată, fluxul sanguin al vaselor care trec prin ea se deteriorează. Tensiunea unei fascii se reflectă în tonul celorlalte. Prin urmare, fascia trebuie masată pentru a „rupe” focarele de tensiune, a o elibera, a reduce „rigiditatea” corpului și pentru a preveni fascia „să se lipească” și „să se lipească” (dacă procesul este început , puteți obține chiar aderențe ale fasciei) - pentru aceasta este necesară eliberarea miofascială ... Fascia flexibilă și mobilă este cheia pentru o postură bună, o recuperare rapidă după efort și o „uzură” lentă a corpului.

 

Sportivi cu risc

În primul rând, sunt expuși alergătorilor novici și crossfitters care, în căutarea unor înregistrări personale, își măresc intensitatea antrenamentelor zi de zi. Pe măsură ce intensitatea antrenamentului crește, crește și rolul de recuperare. Antrenorii și medicii sportivi nu se obosesc niciodată să scrie despre acest lucru. Pentru sportivi, eliberarea miofascială poate duce la recuperarea mai rapidă a antrenamentelor intense și la prevenirea leziunilor excesive. Mai ales când vine vorba de alergare amator sau CrossFit, eliberarea miofascială poate fi un salvator.

Derulează în sus