Pravilo.md

Центр Реабилитации, Кинетотерапии и Массажа

Vacuum-terapie

Terapia cu gradient de vid (din latină vacuum - vid) este un efect local asupra țesuturilor moi ale corpului cu aer cu o presiune sub presiunea atmosferică. Termenul „gradient” din denumirea metodei înseamnă o cădere de presiune.Această metodă se bazează pe un mecanism reflex care începe cu iritarea receptorilor pielii prin vidul creat în borcan. Vidul provoacă o grămadă locală de sânge semnificativă (de peste 140 de ori) către țesuturi. Intensitatea proceselor metabolice, imune și regenerative în țesuturi crește de zeci și sute de ori. De asemenea, în zona de expunere la vid, se formează substanțe biologic active - enzime care stimulează metabolizarea, restaurarea și imunitatea

reacțiile, care îmbunătățesc semnificativ starea țesuturilor și în prezența patologiei în țesuturi, le îndepărtează.

În plus, atunci când sunt expuse la vid, se eliberează excreții de sudoare și glande sebacee. Acestea conțin săruri, uree, acetonă și acizi biliari, care în anumite concentrații sunt toxice pentru organism.

În timpul procedurii, se constată apariția căldurii, relaxării musculare, ameliorării durerii, odihnei și somnolenței, care persistă după terminarea expunerii timp de câteva ore. După procedură, mobilitatea coloanei vertebrale și a articulațiilor crește, rigiditatea mușchilor spatelui și a membrelor scade și afectarea sensibilității se îmbunătățește. Masajul cu cupping are un efect minunat de vindecare pentru durerile de spate musculare. Terapia cu gradient de vid nu are analogi în ceea ce privește profunzimea impactului asupra țesuturilor moi, depășind chiar și masajul manual.

Istoria metodei

Istoria utilizării conservelor în scopuri medicinale este destul de veche. Chiar și oamenii primitivi, care căutau să amelioreze durerea, foloseau „vase” de sănătate - diferite vase, bănci etc. În rândul băștinașilor din Australia și America, rolul conservelor era jucat de coarnele goale ale unui bivol. Medicii greci și romani foloseau adesea borcane din bronz, sticlă și corn.

În China, utilizarea conservelor în scopuri medicinale are mai mult de 4.000 de ani de istorie. Ca borcane, chinezii foloseau ture de bambus sau căni de ceai înalte. Se credea că conservele pot fi folosite cu succes pentru tratarea bolilor articulare, colicilor, durerilor acute, pneumoniei și a altor boli. S-a mai arătat că conservele au efect antitoxic prin activarea secreției de sudoare și glande sebacee, care, pe lângă apă și săruri, conține uree, acetonă, acizi grași, bariu și alte substanțe. Acțiunea cu vid cu ajutorul cutiilor a fost folosită pe scară largă în Rusia, în special pentru a scăpa de răceli. Din medicina populară, utilizarea conservelor a fost introdusă treptat în medicina oficială, în principal prin eforturile medicilor entuziaști individuali. În prezent, terapia cu gradient de vid nu numai că teoretic și-a dovedit dreptul de a exista, dar și în practică demonstrează posibilitățile unice de a trata o mare varietate de boli.

Important!

De multe ori după procedură, petele întunecate (extravazate) rămân pe piele. Când plasați cutii, are loc o expansiune moale a țesuturilor, iar vasele de sânge capătă aspectul de țesut întins, în timp ce prin găurile care apar, elementele sanguine cad în afara fluxului sanguin. Aceste micro-efuziuni dozate nu sunt un efect secundar, ci principalul remediu care include resursele proprii ale organismului (imunitatea). După încetarea acțiunii, nava își ia forma originală. Astfel, vasele sunt antrenate și elasticitatea lor restabilită.

Petele roșii cu mici hemoragii punctate indică modificări superficiale ale pielii, grăsime subcutanată, straturi superficiale ale mușchilor, fascia.

Pete violet închis cu o nuanță violet-albăstrui, cu margini edematoase - acesta este un semn al unor procese stagnante puternice în adâncurile țesuturilor.

Mâncărimea este cauzată de un exces de metaboliți toxici (produse metabolice intermediare) care se acumulează în organism ca urmare a tulburărilor metabolice și a tulburărilor tractului excretor.

Este de remarcat faptul că, cu fiecare procedură ulterioară, astfel de pete devin din ce în ce mai puțin pronunțate, se dizolvă mult mai repede și la sfârșitul cursului de tratament nu apar deloc.

Indicații și contraindicații

Indicațiile pentru terapia cu gradient de vid pentru bolile aparatului locomotor sunt după cum urmează:

1) fenomene ischemice congestive în țesuturile moi (compactare musculară, contracturi, sindromul durerii miofasciale de localizare diferită);
2) artrită și artroză a articulațiilor;
3) consecințe ale leziunilor sistemului musculo-scheletic (vânătăi, leziuni) la ligamente, mușchi, fracturi ale membrelor în timpul și după imobilizare, contractură);
4) tulburări de postură, scolioză.

Contraindicații:

1) boli acute ale pielii inflamatorii și fungice;
2) boli infecțioase acute și afecțiuni febrile;
3) perioadă acută de traume cu hematom;
4) scleroză vasculară severă cu tendință de tromboză și sângerare;
5) boli decompensate ale sistemului cardiovascular;

6) vene varicoase;
7) neoplasme maligne;
8) epuizare severă a corpului;
9) sângerări crescute

Fiind unul dintre tipurile de masaj , care are o valoare terapeutică importantă, cupping (vid) masajul este apreciat în special de specialiști pentru necondiționat

Datorită fluxului sanguin destul de intens în capilare, pielea tânără primește suficient oxigen și nutriție, ceea ce îi permite să arate proaspăt, sănătos și tonifiat. Odată cu îmbătrânirea, fluxul de sânge se deteriorează, rezultând riduri, flască, umflarea pielii, își schimbă culoarea, devine uscată, pierde elasticitate și fermitate.

Cupping (masajul cu vid) este o ambulanță în primul rând pentru circulația sângelui și pentru întărirea proceselor metabolice. Masajul sub vid crește fluxul sanguin în sângele superficial și vasele limfatice, irită terminațiile nervoase în piele și țesut subcutanat, îmbunătățește fluxul de sânge arterial către țesuturi, crescând astfel fluxul de oxigen și substanțe nutritive și îmbunătățind drenajul limfatic.

Masajul de cupping este de neînlocuit în tratamentul profilactic al răcelii și al bolilor inflamatorii, este foarte eficient pentru durerile musculare (de exemplu, după o supraîncărcare fizică). Specialiștii în reabilitare folosesc masajul sub vid pentru vindecarea accelerată a cicatricilor și vergeturilor postoperatorii și post-traumatice, precum și pentru resorbția edemului. Atunci când este expus la puncte active, masajul sub vid este un remediu excelent pentru tratamentul durerilor de cap, tulburărilor nervoase, bolilor ginecologice, insomniei.

Tipuri de masaj cupping (vid)

Masaj cu role cu vid

Reduce foarte bine aspectul celulitei, luptă împotriva „coaja de portocală”, a excesului de grăsime corporală. Este utilizat în principal ca metodă de modelare a zonei, modelarea corpului, ridicarea conturului corpului. Se efectuează într-un mod de vid constant sau pulsatoriu.

Cupaj masaj dinamic (glisant)

După înmuierea pielii în zona afectată, se utilizează una sau mai multe cutii sau recipiente medicale. După retragerea pielii cu 1-1,5 cm, recipientul se mișcă lin, fără a rupe etanșeitatea, fără smucituri sau schimbări bruște, pentru a evita rănirea vaselor de sânge. Se efectuează în modul de curent constant sau pulsatoriu în acele zone în care este dificilă utilizarea capetelor cu role (antebrațe, abdomen).

Se recomandă efectuarea în zonele cu cea mai vizibilă prezență a stratului muscular-adipos (regiunea gluteală, coapse). Roșeața persistentă a pielii indică eficacitatea suficientă a masajului efectuat.

Derulează în sus